
No tots són mens ecològics
La ramaderia ecològica és una forma lògica d’atendre les demandes de la Terra. Aconseguint el retorn de recursos que extraiem d’ella. I al mateix temps aconseguir una producció de carn de qualitat per a una dieta equilibrada.
En la naturalesa tot el que surt ha de tornar a entrar, per així aconseguir un equilibri. Si volem una agricultura ecològica, o més bé lògica, necessitem un retorn sostenible de nutrients al medi ambient, i la millor manera és comptar amb una bona cabanya ramadera. Per aquesta raó cal aconseguir que es mantingui la figura del ramader extensiu tradicional. Mirar cap enrere i recordar als nostres padrins.
Mallorca compta amb una gran cabanya ramadera d’oví, associada a la combinació de cultius d’herbacis amb fruits secs. Una bona part d’aquests ramaders tenen clar que cal conservar aquestes terra d’ametllers i garrovers que tanta admiració té entre els nostres veïns europeus.
Però alerta! No tot el que es veu és me ecològic a Mallorca. Tenim la imatge bucòlica de veure les ovelles pasturant a les finques i per aquesta raó la immensa majoria de la gent pensa que una ramaderia ecològica és simplement això. Siguem seriosos. Per demostrar que una ramaderia és ecològica cal complir uns estrictes requisits per obtenir la certificació ecològica, un segell que ens atorga el CBPAE, després d’un període de conversió. Estic segur que hi ha ramaders a Mallorca que pel maneig en la seva finca fan una gestió ecològica però de cara al consumidor final cada vegada són més els clients que demanen un segell que certifiqui que el que aquesta comprant és veritablement això “ECOLÒGIC”.
En aquest sentit, fa dos anys i mig que APAEMA va posar en marxa un projecte de promoció per visibilitzar al mercat la carn de me de qualitat, la carn de “ME ecològic de Mallorca”, amb el suport de FOGAIBA, MAGRAMA i el FEADER.
¿Com saber si una carn és bona? El més important és saber que els animals d’on procedeix han menjat bé. Mallorca compta amb diferents tipus de finques: no és el mateix una finca a la marina de Llucmajor, a Manacor o a la Serra de Tramuntana. “ME ecològic de Mallorca” compta amb ramaders arreu de tota l’illa per poder, precisament, oferir me totes les setmanes de l’any. De totes maneres, això impedeix que, sigui la zona que sigui, els ramaders convé que manegin una càrrega ramadera determinada en funció de la quantitat de menjar que poden oferir a les seves ovelles. Ni més ni pus. ¿Com es manté això? Amb treball al camp i fent seguiment dels mens pesant-los i traient-los en el moment òptim. Per aconseguir una canal de me de 10 kg, el me ha de pesar a la finca aproximadament 20 kg. Tots sabem que no seran tots els mens iguals però per això comptem amb un ventall de pesos que van des dels de llet de 6-8 kg, recental de 10 a 12 kg i pasqual de 12 kg en endavant. Un me pot pesar 6 kg però això no vol dir que sigui un de llet si està prim.
Juan Miguel Sánchez Díaz, Coordinador de ME ecològic de Mallorca