Més de 60 persones assistiren a la novena jornada d’apicultura eco

29 · juliol · 2020

El passat dissabte 18 de juliol, a l’auditori de Porreres, més de 60 persones assistiren a la Jornada tècnica d’Apicultura ecològica de les Illes Balears que organitzam des d’APAEMA des de fa nou anys ja. L’esdeveniment és una cita marcada al calendari dels apicultors i apicultores que cerquen fer un maneig de les seves caseres més respectuós amb el medi i la salut de les persones, ja que a l’acta s’hi poden escoltar innovacions, experiències i altres informacions al voltant d’aquesta temàtica.

Foto de Bartomeu Font

Enguany, emperò, les mesures de prevenció de la Covid-19 van fer que la jornada fos una mica especial. Un nou marc, mascaretes, distàncies de seguretat, una duració més curta de l’acte i sense dinar plegats, com venia sent tradicional. Tot i això, el nombre d’assistents s’incrementà, sorprenentment, en un 50% respecte d’altres anys.

La jornada va començar amb la presentació de l’acte per part de Juanma Vergara, membre de la junta d’APAEMA com a vocal apícola i co-organitzador de la jornada. Just després, Tomeu Gual, apicultor amb gran experiència i president d’És Mel, va explicar la feina que fa a la seva explotació apícola. En Tomeu ha passat de fer mel a complementar aquesta activitat amb l’elaboració de cera estampada, gràcies a l’adquisició d’una màquina per a tal fi, i a oferir activitats d’educació ambiental que giren al voltant de la temàtica apícola i la importància de les abelles. Seguidament, Gori Lladó, apicultor i formador en apicultura, impulsor del Grup d’apicultura eco d’APAEMA, va fer un recorregut per l’evolució de l’apicultura, viscuda des del 2000 fins ara. Parlà de la repercussió de la formació a través dels cursos d’introducció i de nivell intermedi que ha anat impartint, juntament amb altres ponents. Va fer referència, també, a la importància del grup creat dins de l’associació i de la dinamització que ha suposat per al sector apícola.

Foto de Jaume Lladó

Després d’una pausa-cafè a l’aire lliure atapeïda de productes ecològics locals, se celebrà una ponència compartida entre en Biel Coll de Mel Vici i Martí Mascaró de Caramel de Mallorca. El projecte d’en Pau i en Biel, a Alaró, partí fa pocs anys a poc a poc però amb perseverança, i ara per ara s’han convertit en referent en la cria de reines i la reproducció de colònies. Comparteixen un nexe comú amb Caramel, com és la intencionalitat de comunicar la seva filosofia i estil de feina a través d’unes xarxes socials ben duites. Bones fotos i vídeos, que animen a qualsevol a acostar-se a aquest món. Martí Mascaró, per la seva banda, explicà com va aconseguir la certificació ecològica i les implicacions i compromisos que això li havia comportat. Treballa especialment ubicant les seves caseres a grans i extenses finques públiques i privades, i ofereix mels exclusives amb localització geogràfica.

Finalment, les darreres ponències de la jornada foren impartides per Eva Contestí, cap d’inspecció de l’Institut de Qualitat Agroalimentària de les Illes Balears. En la primera, explica breument les obligacions i condicions de l’etiquetatge de la mel, ponència que generà debat, sobretot pel que fa referència als percentatges de pol·len que han de definir una mel monofloral. La segona xerrada se centrà aexplicar la tasca de control de fraus que realitza l’IQUA. Posà exemples de males praxis i donà recomanacions als apicultors en alguns punts crítics del procés que s’han detectat.

Cal destacar que la jornada, més enllà de ser un seguit de ponències, és un dia per compartir i retrobar-nos entre les persones que estimam aquest món. Amb el grup de persones que es congregaren dissabte 18 a l’auditori, està clar que l’apicultura, i en concret l’ecològica, gaudeix de bona salut.

Foto de Bartomeu Font

Volem agrair de nou la implicació de l’Ajuntament de Porreres per cedir les instal·lacions i el tècnic de l’auditori, en unes dates i una situació complicada com la que ens trobam.