APAEMA inicià el juliol de 2022 la seva participació en un projecte estatal de maneig holístic d’animals, que finalitzarà el desembre de 2025: PASTURE+. L’objectiu és millorar la viabilitat econòmica, social i ambiental de les explotacions ramaderes ecològiques de Mallorca. S’estudiarà la implementació d’un model de gestió ramader que ajudi a combatre el canvi climàtic i que permeti, també, la diferenciació d’aquests productes al mercat.
En el projecte, amb el nom formal de “Productes ramaders que restauren el capital natural, mitiguen el canvi climàtic i promouen el desenvolupament rural”, hi participen finques ecològiques d’Extremadura, Almeria, País Basc i Mallorca, i compta amb el suport científic de diferents universitats i centres de recerca. En tots els casos d’estudi, s’analitzaran diverses bones pràctiques agroramaderes sota la visió de gestió holística de les explotacions i es quantificaran els resultats a través de l’EOV (Estandard Outcome Verification), desenvolupat per el Savory Institute.





En el nostre cas, a Mallorca, es treballa en alguns aspectes del maneig com la implementació de pastures permanents i la disminució de labors de la terra que danyen l’estructura i qualitat del sòl. Durant aquest període es farà el seguiment de les noves tècniques aplicades analitzant entre d’altres paràmetres la qualitat i quantitat de farratge disponible, la composició química i microbiològica del sòl, la rendibilitat de les explotacions i la qualitat de la carn obtinguda; tot comparant sistemes de pastoreig rotacional amb sistemes de pastoreig continu, els més habituals ara per ara a Mallorca.
Hi participen 10 finques d’oví de carn i 2 de boví de carn, totes elles amb certificació ecològica i sòcies d’APAEMA. En conjunt sumen una superfície de quasi 700 ha, repartides en diferents zones de l’illa (Tramuntana, Llevant i Migjorn). El pressupost total del projecte a Mallorca és de 240.000 €.
Durant aquests anys, en el marc del projecte, estan previstes altres actuacions aquí i a les altres regions participants de l’Estat. A banda de l’experimentació científica a camp, cal destacar diversos cursos de formació per a tècnics i ramaders, la creació d’una xarxa de ramaders per compartir experiències entre tots els participants i l’organització del Congrés de Ramaderia Regenerativa que es farà a Mallorca el 2025.
PASTURE+ compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. A més, a Mallorca disposam de la col·laboració l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) i el suport econòmic de la Fundació Mallorca Preservation i CAMPER.
