Avui dematí s’ha produït un atac de cans a la guarda d’ovelles de la finca ecològica Sa Bassa Crua, de Llucmajor. 12 animals han mort o s’han hagut de sacrificar i n’hi ha 5 de ferits greus. Aquesta finca va sofrir un atac recentment que va causar la mort d’un xot i el passat gener, a la finca del veïnat, tres cans van matar 60 ovelles i 30 mèns.
Davant aquesta situació recurrent a Forvaila, des d’APAEMA ho denunciarem tantes vegades com passi. No ho aturarem, però almanco ho farem sabedor. Els propietaris d’animals de companyia s’han de fer responsables d’aquests desastres. Demanam a les institucions competents, com pugui ser la Conselleria d’Agricultura, que trobin una manera eficaç d’ajudar a pal·liar les pèrdues econòmiques que comporten aquests tipus d’atacs.
La pèrdua de ramaderia extensiva a Mallorca és preocupant. Des de principis de segle XXI fins ara, s’han perdut més de 20.000 caps de ramaderia ovina a les Illes Balears, i les xifres no aturen de caure. El preu de la carn està per davall dels costos que suporten els ramaders. I aquests atacs no fan més que empitjorar i posar en risc la continuïtat de les guardes existents.
En un context de crisis ambiental, la situació dels remats va més enllà de l’activitat econòmica. La ramaderia extensiva, i en especial l’ecològica, és multifuncional. Produeix carn de qualitat i genera serveis ambientals: recicla nutrients, controla l’herba, prevé incendis, incrementa la qualitat del sòl i potencia la biodiversitat. La ramaderia ecològica, a més, garanteix en tot moment el benestar dels animals i el respecte cap al seu comportament natural.
La guarda d’ovelles atacada pertany al projecte de promoció “ME ecològic de Mallorca”. Aquest projecte intenta revertir aquesta situació, des de l’any 2015.