Projecte

Petita guia de Responsabilitat Social i d’implantació dels ODS per a la producció agroalimentària ecològica de Mallorca

Durant el 2022 des d’APAEMA vàrem elaborar aquesta petita guia que convida als productors i elaboradors ecològics de Mallorca a fer una passa més enllà del que marca la normativa europea de referència en producció ecològica.

Una aposta social a l’agricultura eco de Mallorca

És ver que des del sector eco ja tenim molta feina feta, especialment en la part de gestió ambiental relacionada amb el maneig del sòl i el benestar animal que ens marca la normativa europea de referència en producció ecològica. Emperò, dins la producció agrària ecològica de manual no hi trobarem, aspectes socials, de justícia i equitat o d’economia social i solidària, col·lectiva, del bé comú, etc. Són figues d’un altre paner. El de l’Agroecologia, novament. En aquest sentit, tota aquella persona, titular d’explotació agrària, empresari/ària d’una indústria agroalimentària, o un treballador ras, si pretén anar més enllà i tenir en compte aquests temes en el seu dia a dia, aquest no deixa de ser un fet voluntari, una qüestió d’ètica i responsabilitat damunt de la societat i el medi. No obstant això, apostar per dur a terme una agricultura ecològica més agroecològica, més responsable social i ambientalment suposa un enfortiment del seu projecte i de la seva marca, no només en estructura i qualitat, sinó també en la comercialització de productes amb valors i la contribució per a una economia que posi la vida al centre.

Sovint, però la complexitat del món actual dificulta marcar un full de ruta per començar aquesta transició cap a un model productiu més agroecològic. Saber per on començar, i aterrar al dia a dia la teoria no és fàcil.

Per això en aquesta guia, s’anima a fer les empreses més responsables socialment i mediambientalment, seguint com a guia les línies marcades per la Responsabilitat Social i la persecució de l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Què és la Responsabilitat Social?

La Responsabilitat Social (RS) és una forma de conduir les entitats, empreses i autònoms en la gestió dels impactes que la seva activitat genera damunt de clients, empleats, comunitats locals, medi ambient i societat en general. Els cinc principis que regeixen la RS són:

  • Compliment de la legislació vigent.
  • Global i transversal, pel fet que afecta a tota la cadena de valor i les àrees geogràfiques.
  • Compromís amb l’ètica i coherència.
  • Gestió d’impactes negatius, de manera que s’han d’identificar, prevenir i atenuar.
  • Satisfacció d’expectatives i necessitats, en relació amb les persones i grups d’interès directament i indirectament vinculats.

Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible o ODS són les metes que es pretenen assolir amb l’Agenda 2030, la qual es marcà a l’Assemblea General de les Nacions Unides de 2015, amb la participació de 193 països. L’Agenda 2030 és un compromís mundial que cerca que, per a aquell any, s’hagi erradicat la pobresa, s’hagi protegit el planeta, s’hagin reduït les desigualtats i s’hagi assegurat la prosperitat per a totes les persones. Els ODS són desset objectius de caràcter ambiental, social i econòmic que guien la implementació de l’Agenda 2030, i que a la vegada, estan dividits en 169 metes concretes.

A noltros, això dels ODS ens resulta una mica incòmode, ja que pensam que el Desenvolupament Sostenible és una fal·làcia, un oxímoron, és a dir, dues paraules que són incompatibles entre si i no té sentit ajuntar-les. No podem créixer indefinidament en un món finit. Amb el que sí que creim és amb la Sostenibilitat, un model que abraci per igual el pilar social, ambiental i econòmic, sense deixar ningú enrere, on es recuperi el protagonisme de la vida posant-la al centre. Només assolint aquesta Sostenibilitat podrem abordar un futur possible. No obstant això, els ODS resulten útils per identificar i ordenar les problemàtiques que tenim al món, primer, i començar a posar fil a l’agulla per fer-hi front. La producció agrària ecològica, encara que té molta feina feta en aquest sentit, paga la pena que vagi una mica més enllà. Per això, també, aquesta guia.

PETITA GUIA DE Responsabilitat Social i d’implantació dels ODS per a la producció agroalimentària ecològica de Mallorca

Aquesta guia s’ha pogut realitzar gràcies al suport del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca. La podeu consultar aquí.