Productes ramaders que restauren el capital natural, mitiguen el canvi climàtic i promouen el desenvolupament rural

Què és?

PASTURE+ és un projecte estatal de maneig holístic d’animals per a millorar la viabilitat econòmica, social i ambiental de les explotacions ramaderes ecològiques. El projecte tendrà una durada de tres anys i mig, i finalitzarà el desembre de 2025. Durant aquests anys s’implementaran i es farà monitoratge de bones pràctiques agroramaderes que contribueixen a restaurar el capital natural, mitigar el canvi climàtic i promoure el desenvolupament rural, afavorint la posada al mercat de productes de qualitat diferenciada. Aquí pots consultar el web principal del projecte.

Zona d’impacte

Es tracta d’un projecte estatal, on participen finques ecològiques d’Extremadura, Almeria, País Basc i Mallorca, i compta amb el suport científic de diferents universitats i centres de recerca. A Mallorca, es treballarà amb catorze finques d’oví de carn i quatre de boví de carn i una de caprí, totes elles amb certificació ecològica i sòcies d’APAEMA. En conjunt, les finques on s’implementa el maneig holístic de forma integral sumen una superfície de quasi 500 ha, repartides en diferents zones de l’illa (Tramuntana, Llevant i Migjorn).

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=15-qQn8NjU7AcMU-Ni6AvKigAO3nZVUI&ehbc=2E312F" width="640" height="480"></iframe>

Mapa de Mallorca amb la ubicació de les 19 finques participants en el projecte PASTURI +. 10 finques on s’implementa maneig holístic i participen de l’assaig de pastures permanents (verda), 3 finques on s’implementa maneig holístic (groc), 5 finques control-pastoreig continu (bordeus) i 1 que participa de l’assaig (marró)

En què consisteix?

El projecte es desenvoluparà durant tres anys i mig i s’executaran diferents accions:

Acció 1. Adaptació de l’Estàndard de Verificació de Resultats ecològics a les ecoregions de pastures de muntanya i mediterranis (península i illes).

Aquest estàndard és un mètode que permet quantificar els resultats ambientals obtinguts després d’aplicar diferents bones pràctiques agroecològiques i comparar-los amb resultats d’altres zones de la mateixa ecoregió. 

Acció 2. Implementació de bones pràctiques agroramaderes sota l’enfocament d’una gestió integral

En aquest cas es treballarà amb maneig holístic d’animals, rotació de pastures, reducció de la superfície llaurada, sembres directes i implementació de pastures naturals entre d’altres. 

Acció 3. Monitoratge de la implementació de bones pràctiques 

Durant tot l’any es farà el seguiment de l’evolució de les pastures i dels animals, i cada primavera es farà una anàlisi completa de les pastures seguint l’estàndard de verificació de resultats. Es farà monitoratge, entre altres paràmetres, de la biodiversitat vegetal i de microfauna, la capacitat de retenció d’aigua del terreny, la fixació de carboni al sòl, etc. 

Acció 4. Comercialització de productes de valor ambiental

Es farà un estudi comparant la qualitat de canals obtingudes amb alimentació exclusivament a base de farratges de les mateixes explotacions i canals d’animals engreixats amb pinso. A més, es faran proves d’elaborats amb carn de ME ecològic de Mallorca.

Acció 5. Formació i promoció 

En els pròxims anys estan prevists fer diferents cursos de formació per a ramaders relacionats amb aquestes bones pràctiques: maneig holístic, planificació financera, monitoratge de pastures, cobertes vegetals. El darrer curs es farà dins l’any 2024.

Acció 6. Transferència i creació de xarxes

Una part imprescindible de la feina que es farà és la transferència del coneixement generat a la resta de sector agroramader. Es podrà seguir a través de les nostres xarxes socials, mail, i web. L’eina principal és la creació d’una xarxa de productors de bones pràctiques agroramaderes.

Qui el forma?

Socis:

ACTYVA S. Coop, Fundación Global Nature, Fundación Commonland (Aland), Asociación de ganaderas y ganaderos BEDARBIDE, Fundación Fernando Valhondo Calaff, Centro de Investigaciones Científicas y Tecnológicas de Extremadura (CICYTEX). Més info aquí.

Comitè científic: 

Universidad de Extremadura-INDEHESA, CICYTEX, NEIKER-Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario, Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (ITACYL), IMEDEA Universitat de les Illes Balears-Department of Global Change Research,  Estación Experimental del Zaidín-CSIC i aleJAB-Savory Institute. Més info aquí.

Finques participants a Mallorca

Finques d’oví

 • Ses Vinyotes (Son Servera) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Ses Sitges (Sant Llorenç des Cardassar) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Na Cordella (Felanitx) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Purgatori (Llucmajor) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Cal Lloro (Llucmajor) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Cala Pi (Llucmajor) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Sa Bassa Crua (Llucmajor) – Assaig de pastures permanents.
 • Es Coll Gomar (Calvià) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Son Moragues (Valldemossa) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Vistamar (Valldemossa) – Assaig de pastures permanents.
 • Sa Bogura (Artà) – Control.
 • Son Herevet (Felanitx) – Control.
 • Es Coll Gomar (Calvià) – Control.

  Finques de vacu
 • S’Albufereta (Pollença) – Maneig holístic.
 • Can Piol (Vilafranca de Bonany) – Maneig holístic.
 • Son Burguera (Felanitx) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.
 • Son Mesquida (Manacor) – Maneig holístic i assaig de pastures permanents.

  Finca caprina
 • Sa Cabreta (Pollença) – Maneig holístic.

A qui beneficia?

Aquest projecte no només beneficia als ramaders participants, sinó que es vol fer extensiu a molts més productors i productores a través de diversos cursos de formació i la creació d’una xarxa de productors/es de bones pràctiques agroramaderes. Mitjançant aquest grup, dinàmic i obert a totes les persones interessades, s’aniran comunicant els avenços del projecte i es visitaran finques on s’està implementant per tal de conèixer de primera mà les tècniques aplicades i els seus resultats, i compartir les experiències entre tot el grup. 

Més enllà d’aquesta xarxa de productors/es, el projecte té un benefici col·lectiu en la societat i el medi ambient, ja que contribuirà a implementar i estendre unes pràctiques ecològiques que maximitzen la biodiversitat i contribueixen a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Quin impacte ha tengut fins ara?

 • Selecció de les finques participants i formalització de compromisos: 14 finques d’oví de carn, 4 de boví de carn i 1 de caprí de llet, que en conjunt suposen quasi 500 ha.
 • Caracterització de l’ecoregió d’estudi, anàlisi DAFO, catàleg d’estats i transicions i adaptació de la matriu d’avaluació ambiental.
 • Tria i compra conjunta de llavors de plantes anuals (1350 kg) i perennes (970 kg) d’interès farratger per a la implementació de pastures permanents. 
 • Disseny de les proves pilot a realitzar a cadascuna de les 12 finques participants en l’assaig de pastures permanents.
 • Sembra de pastures en les parcel·les d’estudi (10 ha de perennes i 12,35 ha d’anuals).
 • Planificació del pastoreig per a l’any agrícola 2022/2023 i per al 2023/2024.
 • Trobada de socis i comitè científic al País Basc. Visita a explotacions de Bedarbide i a l’obrador vegetal.
 • Trobada de socis i comitè científic a Extremadura. Visita a explotacions de Dehesa. Primera trobada de productors de bones pràctiques agroramaderes a Extremadura.
 • Seguiment i monitoratge qualitatiu i quantitativa de les pastures d’assaig i monitorització ambiental de les explotacions de maneig holístic (EOV).
 • Presentació pòster al XI Congreso Nacional de Apicultura: “Manejo holístico de pastos de interés apícola y otras ganaderías.
 • Creació d’una xarxa de productors per a compartir i difondre experiències i coneixement relacionats amb el desenvolupament del mateix projecte. Actualment en formen part 38 persones.
 • Curs de monitoratge de resultats ecològics (estàndard EOV) a Mallorca primavera 2023.
 • Curs d’introducció al maneig holístic d’animals i planificació de pastures (tardor 2023).
 • Curs de planificació financera i pla de terra (tardor 2023).

Com puc entrar a formar-ne part o aprofitar els seus serveis?

Si vols participar del projecte, pots formar part de la xarxa de productors de bones pràctiques agroramaderes, omplint el següent formulari: Inscripcions Node Pasture.

Com es finança?

PASTURE+ compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – #NextGenerationEU. A més, a Mallorca disposam de la col·laboració l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) i el suport econòmic de la Fundació Mallorca Preservation i Camper.

Recursos i documents


Notícies 


Contacte per a més informació: