Mapa d’hores fred

Mapa d’hores-fred de les Illes Balears

APAEMA ha executat un projecte d’investigació dins de la convocatòria BIAs 2018 (Beques d’investigació agrària)  per elaborar un mapa d’hores-fred de les Illes Balears. L’objectiu de l’estudi és refer el darrer mapa, que data dels anys 80.

Les hores-fred són un paràmetre agronòmic que permet triar l’espècie i la varietat de fruiter idònia per a cada finca en funció de l’acumulació anual d’hores per davall de 7 ºC. Les gemmes dels arbres durant l’aturada vegetativa a l’hivern “acumulen hores de fred”. Si no arriben a un nombre concret d’hores entre 0 i 7 ºC la brotació se’n veu ressentida. La falta d’hores-fred provoca falta de quallat de fruits, deformacions de flors i fruits, brotacions erràtiques… anomalies que cada any costen molts de doblers als pagesos i que triant bé les varietats que es posen a camp, es poden evitar.

Mapa extret del projecte. Mapa dels llocs de l’illa amb 600 o més hores fred a l’any 2013 (Font: APAEMA i UIB)

 

Amb l’assessorament del departament de Meteorologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i en concret de la doctora Ma Antònia Jiménez s’han aconseguit al voltant de dues dotzenes d’estacions meteorològiques i un satèl·lit perquè el mapa resultat sigui el més precís possible.

Data de publicació: 3 de Juny de 2019.

Investigador: Lluis Calvo de la Iglesia

Memòria completa: Hores fred

Resum BIA