Projecte

Campanya de film biodegradable

APAEMA i Mallorca Preservation Fund signen un acord per substituir el plàstic
convencional per biodegradable

Quinze productors i productores de Mallorca, inscrites en agricultura ecològica, han fet el pas i han substituit el plàstic d’encoixinat convencional per plàstic biodegradable. El plàstic d’encoixinat s’empra tradicionalment en agricultura per evitar la competència entre el cultiu hortícola i les plantes espontànies, pretegeix el sòl i l’escalfa. Aquesta acció tendrà un impacte positiu damunt del medi ambient perquè no deixarà residus i s’estalvien recursos naturals en la seva fabricació.

El canvi ha estat possible gràcies a l’acord entre l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) i Mallorca Preservation Fund (MAPF), les quals han signat un conveni de col·laboració que ha de durar tres anys. Durant aquest temps, APAEMA coordinarà la compra conjunta de plàstic biodegadable per als seus socis i MAPF subvencionarà amb un percentatge el sobrecost que té aquest plàstic respecte del convencional. Fins ara, la substitució no havia estat possible degut al sobrecost que té la versió biodegradable a diferència del plàstic convencional, molt més assequible. Gràcies a l’ajuda econòmica de Mallorca Preservation Fund, els pagesos han obtingut un preu competitiu que els ha permès fer el canvi.

Amb la primera comanda s’han adquirit 1.533 kg de plàstic, que suposen la friolera de 60 kilòmetres lineals, i se’n beneficiaran quinze explotacions ecològiques. El nou plàstic, que està fabricat amb matèries primes naturals compostables i es disol a la terra en menys d’un any, té les mateixes avantatges que el plàstic convencional. Fent-ne ús, emperò, s’evita la generació de l’equivalent en residus plàstics, que tarden centenars d’anys en degradar-se i que en massa casos s’abandonen a la mateixa finca deixant una imatge poc amable del camp mallorquí.

Impacte a premsa