Compres conjuntes de biofilm

APAEMA i la Fundació Mallorca Preservation treballen per substituir el plàstic convencional per BIOFILM a les finques ecològiques

Vint-i-un productors i productores de Mallorca, inscrites en agricultura ecològica, han fet el pas i han substituït en els darrers quatre anys el plàstic d’encoixinat convencional per plàstic biodegradable.

Aquest plàstic s’empra tradicionalment en agricultura per evitar la competència entre el cultiu hortícola i les plantes espontànies, protegeix el sòl i l’escalfa. L’acció té un impacte positiu damunt del medi ambient perquè no deixa residus i s’estalvien recursos naturals en la seva fabricació.

El canvi ha estat possible, des del 2019, gràcies a l’acord entre l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA) i Foundatió Mallorca Preservation (MAPF), les quals signaren un conveni de col·laboració. APAEMA ha coordinat la compra conjunta de plàstic biodegradable per als seus socis i MAPF ha assumit un percentatge del sobrecost que té aquest plàstic respecte del convencional. Sense aquesta acció, l’ús d’aquest material no contaminant és poc rendible a causa del sobrecost que té la versió biodegradable a diferència del plàstic convencional, molt més assequible. Gràcies a l’ajuda econòmica de Mallorca Preservation Foundation, els pagesos han obtingut un preu competitiu que els ha permès fer el canvi.

En aquests anys, una vintena de finques eco d’horta s’han beneficiat de l’ajuda i en total s’han evitat més de 548 quilòmetres de plàstic, substituït-lo per 10.293 kg de biofilm biodegradable, sense transgènics.

El nou plàstic està fabricat amb matèries primeres naturals compostables i es dissol a la terra en menys d’un any. Té els mateixos avantatges que el plàstic convencional i fent-ne ús s’evita la generació de l’equivalent en residus plàstics, que tarden centenars d’anys en degradar-se i que en massa casos s’abandonen a la mateixa finca deixant una imatge poc amable del camp mallorquí.


Impacte a premsa:


2022

2021

https://balearsvadevi.cat/mallorca/nova-collaboracio-per-substituir-165-km-de-plastic-dencoixinat-per-biodegradable-6464/

2020

https://www.diariodemallorca.es/mallorca/2020/04/17/agricultores-mallorca-sustituyen-110-kilometros/1503214.html?fbclid=IwAR2AqLkNLzfGMl0UNaRsDEFPectCmerucsRyO7E1M0xHBCEyoqroQ6Xj_fg


2019