El Suc ecològic de raïm de Sa Casa Pagesa, premi producte eco de l’any 2024

20 · abril · 2024

El guardó s’entregarà aquest diumenge 21 d’abril a les 13.15 h durant la Diada d’Agricultura Ecològica a Porreres, on es podrà comprar i tastar el producte.

El premi Producte Eco de l’Any, atorgat per APAEMA ja té guanyador. Enguany, el guardó ha estat per al Suc ecològic de raïm de Sa Casa Pagesa. Segons ha explicat el representant de la família, n’Antoni Feliu, el raïm per elaborar aquest suc “prové d’una finca de Santa Maria, que té una vinya de més de cinquanta anys de la varietat local mantonegro”. D’aquesta vinya en fan un vi, però els dos darrers anys varen tenir un excedent de raïm que “gràcies al servei d’elaboració de S’Obrador d’APAEMA” varen poder “evitar que es tudés”. El suc es comercialitza en botelles de vidre d’1 L o 500 ml, per tal de reduir l’ús de plàstics d’un sol ús. 

Una vegada ha rebut la notícia, Feliu ha dit que “aquest reconeixement posa en evidència la necessitat de projectes com S’Obrador d’APAEMA” que, segons ha dit, “aposten per donar oportunitats a petites produccions”. També ha afegit que és un “petit acte de dignitat” dins la realitat d’un sector “on les oportunitats comercials i els requisits de l’administració només afavoreixen a les grans empreses” fent més complicada “la supervivència de les famílies pageses que mantenen el territori viu”. En aquest sentit, ha volgut fer una reivindicació en contra de “l’excés de normativa sanitària que s’imposa a aquestes petites explotacions” i que, de nou, “només poden complir aquells grans productors”.

Sa Casa Pagesa és originària de Sant Jordi, Palma, tot i que tota la vida s’han autoreivindicat com a pagesos sense terra. Actualment, duen la gestió agrícola i ramadera de diverses finques d’arreu de l’illa; posant una cura inamovible, pel manteniment de les varietats locals i les races autòctones. “Nosaltres defensam una illa diversa, amb petites produccions que també ho siguin, lluitam contra un món cada vegada més homogeni”, ha dit Antoni Feliu.

A més, la família, ha expressat que reben el guardó com un petit homenatge a la figura de Susana Mercedes Ramírez Cobo, un pilar de la família que tristament els va deixar el passat any. Segons han explicat: “Ella va apostar per aquest producte des del primer moment i fou qui va vendre tota la producció del primer any” al Mercat Eco de Palma, de la plaça dels patins, on regentava la parada familiar des dels inicis del mercat. Per això, ha afegit “és un premi a la seva empenta i feina incansable pel foment de la pagesia ecològica.”

El jurat encarregat de valorar els productes presentats està format per una gran varietat de representants de la societat civil en diferents àmbits, com l’agroecologia, les institucions o el disseny. Els criteris que tenen en compte a l’hora de prendre la seva decisió són la qualitat del producte, la presentació, la innovació, l’ús de varietats locals i els criteris ambientals i socials en la producció. En aquesta vuitena edició durant la deliberació van destacar que enguany hi havia molta diversitat de productes i que cada any el grau d’innovació és més alt.

El Jurat d’aquesta edició del permi producte eco de l’any.

Els participants en el premi Producte Eco de l’Any 2024 han estat:

Es Garrover de Mallorca amb el seu Batut de garrova proteic, Sa Madoneta amb l’Oli d’oliva verge extra Sa Madoneta, OLIUGA amb el seu oli verge extra, Agromallorca amb la Tomàtiga Ramallet Ratllada, Flor de Figa amb la Confitura de figa, Planet Greens amb els Mezclums de microbrotes, Formatges es Pinaró de ses Monges amb el formatge Parpal, i Casa de la Milagrosa Centre Especial d’Ocupació Mater amb els Ous Mater.

Amb aquest premi, el Suc ecològic de raïm s’afegeix a la llista dels altres 7 premiats dels anys anteriors, i es comercialitzarà amb una ferratina que l’identificarà com a guanyador del Premi producte eco de l’any 2024. El guardó s’entregarà aquest diumenge 21 d’abril a les 13.15 h, a Porreres durant la Diada d’agricultura ecològica.