S’obrador és un dels projectes d’APAEMA. I és un dels de major envergadura per tot el que suposa dur en marxa un projecte com aquest.
Aquest espai col·lectiu de conserves i elaborats es va posar en marxa l’estiu del 2020, després d’haver duit a terme el projecte ”Elaborats i 4º gamma en producció eco”, veient la necessitat que tenien els i les pageses de disposar d’un espai on es poguessin elaborar els excedents o simplement donar un valor afegit a certs productes.
Posar en marxa un projecte col·lectiu no és gens senzill: les necessitats són diverses i el fet de voler cobrir un espectre ampli de sòcies i productes fa que l’especialització sigui més complicada. Actualment, donam servei d’elaboració per a més de 60 referències (receptes) diferents, amb la complicació que això suposa de processos diferents: no podem tenir màquines molt específiques perquè cada tipus de vegetal es treballa diferent (no és el mateix pelar taronges que carxofes, triturar tomàtigues o treure pinyol d’albercoc), perfeccionar els processos, analítiques i etiquetatges diferents; això suposa una gran quantitat d’hores de personal.
Al principi, vàrem començar a donar el servei d’elaboració de conserves per pagesos que no tenen temps de fer la conserva (i tot el que suposa sanitàriament en l’àmbit legal); però també hi havia sòcies que s’apropaven per poder tirar endavant les seves idees de productes o que volien llogar l’espai aprofitant el registre sanitari del qual disposa. Hem hagut de dedicar moltes hores a donar un servei d’assessorament per aclarir conceptes en termes de seguretat alimentària i explicar que cada producte té els seus requisits i que el registre sanitari no només és de l’espai sinó de cada un dels productes que hi feim. Això ha suposat —i suposa— moltes hores de dedicació a donar assessorament a socis i sòcies, i que des de l’estiu del 2021 hem d’autogestionar-nos simplement amb les entrades econòmiques del servei d’elaboració.
El primer any de posada en marxa, el 2020, va ser sobretot un any de començar a fer grans produccions, veure encerts i errors i, sobretot, comptar amb la participació de les pageses i pagesos que anaven participant del procés; elegint les referències que interessava donar d’alta, opinant sobre les receptes i, d’alguna manera, anant-se fent seu S’Obrador.
El 2021 va ser l’any d’establiment de S’Obrador: vàrem processar pràcticament 10 tones de vegetals i fruites i vàrem fer uns 32.000 pots de conserves, donant servei a gairebé una vintena de pagesos. També va ser l’any que començarem a fer un producte propi, amb marca S’Obrador que ja es troba a molts establiments: els ciurons cuits mallorquins ecològics. Amb els ingressos d’aquest producte vàrem poder anar cobrint despeses. També va ser l’any en què S’Obrador es va donar a conèixer arreu: altres experiències d’obradors compartits d’arreu de l’estat s’interessaven per saber del nostre funcionament; botigues, grups de consum, cadenes de menjar local i consumidores ens demanaven on podien trobar els nostres productes; nosaltres explicam que S’Obrador sobretot és un servei per a sòcies i socis, i són ells els encarregats de la comercialització, però és ver que cada vegada més la gent ens demana com poder comprar productes fets a S’Obrador.
El 2022 ha estat un any d’expansió i nous reptes, on hem fet més difusió del projecte i ampliant horitzons (i productes de marca pròpia!) i sobretot, continuar apostant per donar vida i oportunitats al món rural local.
Pel 2023 esperam continuar comptant amb més participació de sòcies pageses i consumidores, perquè aquest projecte col·lectiu pugui continuar existint. Vos animau?