Article

Resultats del projecte pilot “Elaborats i 4a gamma en producció eco”

Es fa molt complicat posar en tan sols 600 paraules els resultats d’un projecte com ha estat “Elaborats i 4a gamma en producció eco”, de tres anys de duració, amb un pressupost inicial de 199.500 euros, dels quals un 90% va ser finançat per part de l’ajuda a projectes pilot convocada pel FOGAIBA. És difícil perquè, per una banda, els resultats obtinguts són quantitatius (proves, receptes, referències, productes nous…) i qualitatius (d’aprenentatge individual i col·lectiu, generació de nexes, dinamització del sector, nous projectes…). Per l’altra, perquè per a la nostra entitat ha estat el primer projecte gros, el primer que va requerir un endeutament per poder fer front a un projecte que sabíem que podria esdevenir la llavor de moltes coses bones. Una d’aquestes ha estat el projecte S’Obrador, nascut després que el pilot permetés demostrar a productors i productores que alguns elaborats eren bons i tenien acceptació al mercat. Si no hagués estat per l’empenta generada pel projecte pilot, a través del qual s’han fet tres anys de proves i errors, de disseny de productes i processos, d’analítiques, de debat intern, ara mateix seria molt difícil disposar del coneixement necessari per donar servei de maquila a una trentena de petits productors i productores amb una cinquantena de productes de referències diferents.

El primer any de projecte es va centrar en el disseny de productes, a conèixer màquines i normativa i començar a provar determinades elaboracions. Es feren multitud de tasts amb grups de persones variades i reunions amb productors per analitzar les seves necessitats. El segon i tercer és quan s’han implementat més proves de transformació i d’estudi d’aquestes. Amb els millors productes elaborats, s’han fet incursions al mercat a petita escala en diferents canals de comercialització. La resta de l’elaborat resultat de les proves fetes, apte per al consum, s’ha donat a menjadors socials, fundacions i serveis socials.

Les actuacions i resultats obtinguts els podeu trobar a les memòries anuals publicades en obert a la nostra web, a l’apartat del projecte. Són tres documents que recullen, any a any, els avanços que ha tengut el projecte. Vos animam a entrar i llegir-les perquè hi trobareu receptes, procediments, èxits i fracassos, viabilitats… En el darrer document, s’han apuntat més de quinze pàgines de conclusions del projecte de les quals ens agradaria donar-vos una pinzellada en un parell de punts:

  • A Mallorca tenim camí per recórrer en l’elaboració de productes ecològics. Hi ha interès per part del sector agrari de treure nous elaborats per donar valor afegit, així, als seus productes.
  • Les varietats locals són perfectament vàlides per ser matèria primera per a transformats, com és el cas dels ciurons mallorquins, amb els quals s’han fet empotats i hummus, amb gran èxit comercial.
  • Cremes, sucs, deshidratats i llegum cuita, són atractius per als consumidors que cerquen productes de qualitat fets a Mallorca.
  • Les proves fetes amb la quarta gamma no han estat convincents i s’haurà d’investigar més.
  • Alguns productes elaborats són més viables que d’altres, i en aquesta variable hi intervé fortament la qüestió d’escala. Hi ha productes de consum habitual a les llars amb els quals es fa difícil competir.
  • Els petits productors, que necessiten treure excedents o valor afegit als seus productes, els resulta de molta utilitat un assessorament permanent en matèria sanitària, de recepta i format del producte, etc.

Aprofitam per donar les gràcies a les entitats i persones que han fet aquest projecte possible. No les anomenarem perquè són moltes i no volem deixar a ningú. Sí que anomenarem al pal de paller d’aquest projecte, que ja ha esdevingut una figura imprescindible del sector agroecològic: na Marta Terrassa. Simplement, gràcies.