El projecte Rurbact-Ae, impulsat per la Red de Ciudades por la Agroecología, cerca enfortir el paper del sector agroecològic en les polítiques alimentàries a l’escala municipal i estatal a l’Estat espanyol, així com en la mateixa Red.
Per això s’han posat en marxa col·laboracions amb cinc ajuntaments membres de la Red (Ainsa-Sobrarbe, Madrid, Palma, València i Valladolid) i agrupacions locals de productors ecològics vinculades amb les polítiques alimentàries urbanes a cada territori. El projecte persegueix també crear espais de trobada entre els productors i els representants dels ajuntaments d’aquestes ciutats, i generar un document de referència “Carta per l’agricultura i l’alimentació sostenible a les ciutats” que serveixi de punt de partida per a futurs projectes.
La primera actuació que hem fet a Palma han consistit en l’elaboració d’una diagnosi preliminar de l’estat de la producció agroecològica de Ciutat. Aquesta es basa en la informació extreta de 5 entrevistes a 4 a productors agroecològics de Palma i a una productora convencional. Després d’analitzar les entrevistes i treure unes conclusions prèvies es va posar en comú amb la resta de ciutats per tal de fer un diagnòstic estatal.
La segona actuació va ser la corroboració dels estudis per part dels mateixos entrevistats. En aquest encontre es va aprofitar per preparar un seguit de demandes i necessitats del sector per tal de traslladar-les a una trobada amb representants de l’Ajuntament de Palma.
La trobada amb els representants de l’Ajuntament fou, finalment, el passat dijous 17 de febrer al Casal de Sa Garriga, a Son Sardina. Així mateix, es valorà negativament que només assistissin a la reunió 2 dels 4 representants polítics que havien confirmat. I encara més quan es tracta del responsable d’agricultura i el de l’àrea de mercats. De la reunió hi van participar, Biel Horrach, director d’Urbanisme de l’Ajuntament i Neus Truyol regidora de Model de Ciutat, Vivenda Digna i Sostenibilitat.
Els productors van traslladar algunes de les dificultats amb les quals es troben per tal de desenvolupar la seva activitat, i també els entrebancs que troben els joves que comencen un projecte nou. Es van fer propostes concretes, com la revisió de l’IBI per a finques ecològiques. Es va demanar una visió més rural de la Ciutat amb la intenció d’ajustar les polítiques i tràmits burocràtics a aquesta realitat de la ciutat. En aquesta línia es va acordar una revisió de tarifes per retirada d’animals morts o extraviats i també del protocol de retirada d’enderrocs. A més, es va aprofitar per traslladar algunes demandes cronificades del Mercat Ecològic de Palma, el darrer mercat exclusiu de productors de tot Mallorca, que, segons els mateixos no està prou valorat pel consistori. Finalment, es va acordar que aquest espai de trobada es pugui mantenir en el temps de forma continuada, sempre que es tradueixi en accions concretes.
El projecte avança cap a la creació de la “Carta per l’agricultura i l’alimentació sostenible a les ciutats”. Per això, una de les pròximes actuacions serà una trobada virtual amb els productors de totes les Ciutats per tal de posar-los en contacte, crear xarxa i definir les necessitats i demandes a escala estatal.