Formatge Sa Cabreta amb Garrova, premi producte eco de l’any 2023

21 · abril · 2023

Sa Cabreta, una finca familiar de Pollença, ha estat reconeguda amb el premi Producte Eco de l’Any per la seva excel·lència en la producció ecològica del Formatge amb garrova. El guardó s’entregarà aquest diumenge 23 d’abril a la 13 h a la Diada d’Agricultura Ecològica, a Porreres.

El premi Producte Eco de l’Any, atorgat per APAEMA ja té guanyador. Enguany, el guardó ha estat atorgat al Formatge amb garrova de Sa Cabreta, un producte elaborat per dos joves que van deixar els seus treballs en el turisme per tornar a les seves arrels familiars: la pagesia.

El Formatge amb garrova de Sa Cabreta és una peça d’uns 300 g aproximats, presentat amb un paper alimentari imitant el paper de diari, amb l’objectiu d’evitar plàstics innecessaris. La producció es realitza a la finca familiar de La Plana, situada a Pollença, a la Serra de Tramuntana, on conreen els seus cereals i farratge per a les cabres que produeixen la llet per elaborar els formatges. Gran part de l’alimentació del bestiar es produeix de manera natural per pastoreig holístic de zones arbustives, i el clima i l’orografia d’aquest indret donen al producte un caràcter únic que el fa irrepetible.

Segons han dit els guanyadors: “Aquest reconeixement ens serveix d’impuls per continuar. Ens ajudarà a seguir millorant, i saber que anem pel bon camí”. Així mateix, animen a altres joves que vulguin llançar-se a la pagesia a inspirar-se en el seu projecte ecològic.

El jurat encarregat de valorar els productes presentats està format per una gran varietat de representants de la societat civil en diferents àmbits, com l’agroecologia, la gastronomia, les institucions o el disseny. Els criteris que tenen en compte a l’hora de prendre la seva decisió són la qualitat del producte, la presentació, la innovació, l’ús de varietats locals i els criteris ambientals i socials en la producció. En aquesta setena edició durant la deliberació van destacar que tots els productes presentats tenien una gran qualitat i que cada any el grau d’innovació és més alt.

Amb aquest premi, el Formatge amb garrova de Sa Cabreta s’afegeix a la llista dels altres 6 premiats els anys anteriors, i es comercialitzarà amb una ferratina que l’identificarà com a guanyador del Premi producte eco de l’any 2023. El guardó s’entregarà aquest diumenge 23 d’abril a la 13 h, a Porreres durant la Diada d’agricultura ecològica.