Pageses i ramaderes al límit

05 · març · 2020

FOTO DE JAIME CINCA

Donada la situació límit en la qual es troba el sector agrari mallorquí, sobretot per a les finques familiars tradicionals, ecològiques i convencionals, APAEMA se suma a la mobilització organitzada pels sindicats agraris per aquest dissabte 7 de març.

Tenim un problema al principi de la cadena: el petit pagès o pagesa ha de soportar una càrrega de costos cada vegada més elevada, però uns ingressos cada vegada més baixos per mor d’un mercat globalitzat que no té en compte el què hi ha més enllà del producte. Això vol dir la tasca de gestió del territori o el manteniment del patrimoni agrícola en forma de varietats locals o races autòctones, per exemple. Una feina invisible que res a veure té amb l’agroindústria, basada en combustibles fòssils i llavors modificades, que s’està apoderant de tota la cadena alimentària i que no està, precisament, en hores baixes.

Tot el model agroalimentari està en crisi en si mateix, i més en unes illes com les nostres, tan dependents de l’exterior. El consum de proximitat és una excepció, i la venda directa, que abans era la regla general, està desapareixent a favor de grans corporacions que transporten els aliments d’altres bandes del món. Aquest fet provoca una dependència i una inseguretat alimentària cada vegada major, ja que s’està destruint el teixit productiu i comercial local. Mostra d’això va ser l’episodi d’estanteries buides als hipermercats que va copar pàgines senceres als diaris, arran de la tempesta Glòria.

Des d’APAEMA creim que el camí és tornar a una agricultura de petita escala, biodiversa, sostinguda per canals curts de comercialització, i respectuosa amb el medi i les persones. Agricultura ecològica i Agroecologia, en definitiva. Ens cal també una aposta clara de la societat pels productes i els productors de la nostra terra. Sense agricultura i ramaderia extensiva, agroecològiques, un territori, i manco unes illes, no tenen cap futur.