HORTS PER COMPARTIR: una mirada als nostres majors d’Eivissa

10 · juliol · 2023


L’Agroecologia, dins el seu enfocament ecològic dels processos productius, a més de centrar-se en la producció d’aliments, també té en compte els aspectes culturals, socials i econòmics. En aquest sentit, a APAEEF, arran de la situació de la pandèmia Covid-19 que fa dos anys ens va abocar a un distanciament social, va sorgir la proposta de fer una mirada a les persones que pateixen alguna malaltia o discapacitat, en concret a iniciar un projecte a les residències de majors i als centres sociosanitaris per tal d’apropar-los l’agroecologia com a eina terapèutica, com espais on es va viure un distanciament físic i on les visites de familiars i amistats es van veure limitades. 

Així va sorgir el projecte Horts per compartir, amb l’objectiu de proporcionar a persones amb dependència de necessitats sociosanitàries i persones majors activitats que es desenvolupassin a l’aire lliure, a través de la cura d’horts ecològics. Així mateix, s’oferia suport tècnic agrari i dinamització de tallers relacionats amb l’agricultura ecològica a l’equip multidisciplinari dels diferents centres de l’illa amb diferents patologies o discapacitats, a través de l’oferiment d’una eina terapèutica com és l’horticultura.

El projecte persegueix proporcionar a persones amb discapacitat i majors un entreteniment dinàmic vinculat amb la cura de la terra. Amb aquestes pràctiques, l’ús de les mans poden convertir-se en una activitat cooperativa, en moments de reflexió personal, d’estimulació i d’acompanyament. Els horts ofereixen una manera d’incorporar i compartir una responsabilitat en el dia a dia dels diferents grups de persones beneficiàries, a més de poder gaudir menjant allò que han produït. 

El fet que una major part de les persones majors usuàries d’aquests centres hagin dedicat gran part de la seva vida a la cura de la terra, fan d’aquest projecte una eina de retrobament d’emocions i vivències que els estimulen a recordar, compartir i transmetre els seus coneixements, afavorint que part de la nostra cultura agronòmica segueixi viva. 

La nostra associació s’encarrega de dotar als centres de material necessari per a la creació dels horts terapèutics, de formar als integrants dels diferents centres perquè siguin capaços de manejar els horts de forma independent, a través de la formació i pràctica i, a la vegada, promocionant l’agricultura ecològica, les varietats locals i el manteniment de l’entorn rural i l’alimentació saludable.

Un primer projecte pilot ha estat engegat al Centre de Dia d’Atenció als Trastorns de la Memòria (CATM) de l’Hospital Residència Cas Serres, gràcies al suport econòmic social a través del micromecenatge i amb la col·laboració de (Ma) Laboratori de Transformació Sostenible i el suport del Consell d’Eivissa.

En aquest centre s’han habilitat cinc espais d’horta adequats a les condicions dels seus usuaris. La bona acollida tant per part de les persones que es beneficien del seu ús, tant com del personal sociosanitari del centre ha estat un cas d’èxit. Des de l’associació es treballa perquè aquest projecte es pugui traslladar a la resta de centres sociosanitaris de l’illa. 

Article escrit per APAEEF