Article

Evolució de l’ADV d’APAEMA

A l’estiu de 2017 es va formar l’Agrupació de Defensa Vegetal d’APAEMA, la primera ADV exclusivament ecològica de les illes. Una ADV és una fórmula recolzada per la Conselleria per tal que els pagesos comptin amb atenció tècnica agrària. A Mallorca n’hi ha una vintena, agrupades per subsectors concrets: cereal, oliva, patata, etc. La idea principal és que un grup de pagesos comparteixi un tècnic especialitzat en el tema comú enfocat a la protecció de cultius, però anant un poc més enllà, també es pot assessorar en assumptes com el reg, fertilització, estructures, etc.

L’ADV d’Agricultura Ecològica d’APAEMA va partir amb 23 socis amb format multicultiu: fruita, hortalissa, olivar, extensius i vinya.

Dos anys després la nostra ADV té 31 socis i més de 700 ha. L’olivar és el cultiu amb més pes, amb 12 socis. Hem vist que el pagès, quan se veu ajudat, afronta amb més confiança els reptes del cultiu. No només tècnics, sinó també estructurals o comercials. L’ADV, a més de ser una important eina de control, té aquest component aglutinador d’interessos comuns.

Pel que hem vist fins ara, les plagues de més difícil control són: la mosca de la fruita a albercoquer tardà, melicotoner i nectarina; la mosca de l’oliva l’any 2018, amb un estiu suau i llarg; l’heliotis, tuta i àcar del bronzejat a tomatiguera; lepidòpters de setembre a crucíferes; empoasca a vinya; capnodis a rosàcies; pugó a prunera, a cucurbitàcies d’estiu; aranya roja a hortalissa d’estiu; o carpocapsa a poma i pera.

Quant a malalties, les delicades són: repilo a olivera; monilia i cribat a albercoquer i cirerer; cendrada, míldiu i botritis a vinya; míldiu a solanàcies; fongs d’arrel a fruiters; motejat a nisprer, poma i pera. En realitat, cada finca presenta les seves pròpies susceptibilitats. Això va en funció de la situació, orientació, però també de l’historial i del saber del pagès. En agricultura ecològica la base de la sanitat de cultius és la prevenció, la higiene i la correcta elecció d’eines i tècniques. L’experiència del pagès és primordial per avançar-se a certs problemes. Així i tot, no sempre es pot resoldre un atac, les plagues amb alta capacitat mòbil o els fongs de principi de tardor poden ser molt incisius.

Per tant, dins la nostra ADV donam molta importància a la millor gestió possible sobre reg, fertilització i elecció varietal.

Quant a tractaments realitzats, contra insectes i altres animals, veim que un bon coneixement de la plaga i les aplicacions al primer estadi poblacional és molt efectiu. Productes com spinosad, oli parafínic, bacillus o azadiractina són d’alta fiabilitat, sempre emprats al moment oportú.

Més difícil, i una de les grans diferències respecte a l’agricultura convencional, és la protecció enfront dels fongs. Atès que no hi ha cap matèria activa d’acció sistèmica, la lluita contra els fongs ha de ser eminentment preventiva. Una vegada s’hagi realitzat la infecció només es pot actuar en l’àmbit pal·liatiu, de reforç de l’estat general de la planta. Molt emprats són el sulfat i oxiclorur de coure, el sofre líquid o en pols, el polisulfur de calç com a tractament d’hivern, o el bicarbonat potàssic com a substitut del sofre a temperatures majors de 30 °C.

Dins l’ADV també tenim bones oportunitats quant a formació específica. També cada any es realitza experimentació que pugui ser de profit pels membres.

Com a conclusió final, podem afirmar que l’ADV és una bona eina de professionalització del sector, i confiam que així com vagin avançant les temporades, tant tècnics com productors seran més solvents en la protecció i direcció de cultius.