Els horts d’autoconsum són una eina imprescindible per afrontar aquesta situació

06 · abril · 2020

Des de la Xarxa de Pagesxs Ecològics de Balears, integrada per les organitzacions APAEMA, APAEM, APAEEF i l’Associació de Varietats Locals, instam a la Delegació de govern que, davant de l’actual situació d’estat d’alarma, reconsideri la restricció per assistir als horts d’autonconsum. En un context de crisi i en perspectives de què en els pròxims mesos molta gent es quedarà sense feina, creim que els horts són una eina imprescindible per afrontar la situació. Per què?

– Perquè són una font assegurada d’aliment fresc i de qualitat.

– Suposen un estalvi econòmic per a la persona o família usuària. Són cabdals per col·lectius vulnerables com persones jubilades, persones en situació d’atur, persones immigrants, etc.

– Permeten l’abstracció i l’esbarjo, molt importants per mantenir una bona salut mental, i més ara.

– Es poden treballar de forma individual, evitant el perill de transmissió de la malaltia. No té sentit permetre que es formin llargues coes als supermercats però en canvi no sigui considerada la possibilitat d’anar a collir la verdura o fruita pròpies.

– Perquè ara és l’època de sembra de bona part de les plantes que conformen l’hort d’estiu.

– Afrontar l’emergència sanitària amb garanties passa necessàriament per augmentar l’autoabastiment del nostre territori, i per tant, els horts particulars són peça fonamental.

– Perquè els horts particulars formen part de la nostra cultura mediterrània i de la nostra gastronomia. Es fa difícil concebre un estiu sense les nostres tomàtigues, pebres, albergínies, cebes, síndries i melons, varietats tradicionals. Aliments, alguns d’ells, que es conserven i permeten tenir rebost per passar l’hivern.

Creim també que als horts comunitaris, urbans i socials, promoguts per col·lectius o ajuntaments, es poden marcar unes directrius clares perquè s’implantin torns d’assistència, amb l’objectiu de complir amb les exigències sanitàries.

A altres territoris de l’estat ja s’han flexibilitzat les restriccions per anar als horts. Demanam que a la nostra comunitat també es prenguin mesures al respecte.

Entre tots i totes, en sortirem. Tot anirà bé!

Signa aquí perquè es reconsideri la restricció per assistir als horts d’autoconsum.