Els hortolans eco eviten 228,6 km de plàstic d’encoixinar apostant per una versió biodegradable

09 · maig · 2022

Per quart any consecutiu i gràcies a la col·laboració amb Mallorca Preservation Fundation, APAEMA ha tornat a coordinar una comanda agrupada de plàstic biodegradable d’encoixinar per ús, bàsicament, en hortalissa ecològica.

Aquest 2022 s’hi han acollit 21 finques. El balanç és de 228,6 quilòmetres de biofilm (amb un pes de 4.020 kg), que eviten el seu equivalent en plàstic convencional, majoritàriament de polietilè.

Mallorca Preservation Fundation, ha assumit un percentatge del sobrecost que té aquest plàstic respecte del convencional. Sense aquesta acció, l’ús d’aquest material no contaminant és poc rendible a causa del sobrecost que té la versió biodegradable a diferència del plàstic convencional, molt més assequible. Gràcies a l’ajuda econòmica de MAPF els pagesos han obtingut un preu competitiu que els ha permès fer el canvi.

El plàstic s’utilitza en la producció professional d’hortalissa com a tècnica per controlar l’herba, permet baixar despeses de mà d’obra, facilita la feina i avança les produccions. El principal problema és la posterior gestió d’aquest plàstic una vegada emprat i convertit en residu. No tothom assumeix el cost i temps que implica replegar-lo i portar-lo a un punt habilitat, sinó que o es crema dins bidons o es capola amb la fressadora, quedant milers i milers de petits fragments que ja mai ningú serà capaç de treure del bocí. Dins el plàstic convencional encara existeix la variant anomenada plàstic oxodegradable, un formulat que facilitava la reducció en microplàstics, de forma que el pagès ja no tenia quasi bocins a la vista i sentia que s’havia fet una bona feina. A algunes comunitats ja està prohibit, i amb raó, perquè són un atemptat contra el medi.

Amb el plàstic biodegradable s’elimina aquest problema, atès que es fon i passa a ser incorporat per la terra en qüestió de mesos. No hi ha una reducció de la mida, sinó una desaparició completa, gràcies a estar fabricat a partir de materials orgànics. En números teòrics, l’increment de cost inicial es veu compensat per l’estalvi posterior per no haver d’invertir en la retirada.

En aquests anys de projecte, una vintena de finques eco d’horta s’han beneficiat de l’ajuda i en total s’han evitat més de 548 quilòmetres de plàstic, substituït-lo per 10.293 kg de biofilm biodegradable, sense transgènics.

Aquesta iniciativa, en augment de demanda de cada any, és molt agraïda pels pagesos; en paraules seves, una vegada utilitzat ja sap greu tornar al convencional, amb tot el perjudici i costos que implica al final.

Més informació sobre el projecte: