El Mercat Eco de Palma

27 · agost · 2021

10 anys de mercat pagès i ecològic; el darrer en totes les illes

A Palma hi ha un mercat ecològic municipal que està obert dos dies a la setmana, els dimarts i dissabtes matí. El més destacable d’aquest mercat és que està conformat per famílies pageses i elaboradors artesans. És l’únic mercat mallorquí exclusivament pagès, de venda directa i de producció pròpia. A escala estatal, fins fa poc, era el punt de venda directa ecològica més important, ara mateix és un dels tres punts més rellevants. A més de placers també hi tenen representació al mercat tres entitats: l’associació de consumidors Lligams, l’Associació de Varietats Locals i APAEMA.

Els placers ens regim per les Noves Basses de participació del mercat i ens organitzam en assemblea un o dos pics a l’any per decidir on destinam l’energia en l’organització interna i la promoció del mercat. Una vegada acordats els punts anteriors delegam les funcions en una Comissió integrada per placers i per les entitats que conformen el Mercat. Així mateix, la comissió delega les tasques en la figura de la Coordinació.

Tot va començar amb la inquietud dels col·lectius anomenats anteriorment i alguns pagesos ecològics que pensaven que un mercat setmanal, de venda directa, pagès i ecològic era necessari. Després de trobades ho van comunicar a l’Ajuntament de Palma i aquest va rebre la proposta amb bons ulls i va decidir instaurar un mercat municipal setmanal a la Plaça Bisbe Berenguer (plaça dels patins).

El mercat funcionava, tenia clientela, però alguns dels assistents no complien un dels requisits de les Bases que era vendre un mínim del vuitanta per cent com a producte propi. Això va provocar que es decidís per Assemblea canviar les Basses, fer-nos inspeccions i eliminar la mala praxi, per tal de fomentar la sembra i la venda de producte propi i no la cultura de revendre. L’objectiu es va complir.

Ara ens trobam en una nova etapa. Som onze parades. Alguns dels primers segueixen, alguns han partit, alguns han vengut. Som un mercat de gent jove, alegre i que creiem amb el que fem i amb aquest model. Actualment amb les presses costa adaptar-se a aquest model, però hem de dir que és el model en el qual creiem perquè és el que han fet els nostres avantpassats durant mil·lennis, és el més sostenible, el més transparent, el que genera menys residus, el més segur i el més just pels pagesos i consumidors. Gràcies a tots els que heu confiat amb el mercat.