El cultiu eco de l’alvocat

28 · octubre · 2020

Palpades les conseqüències de l’escalfament global a les nostres illes, on l’hivern s’ha suavitzat bastant i a moltes bandes la temperatura no davalla de 0 °C, alguns cultius que abans era impensable que es popularitzassin, ara de cada vegada més s’incorporen a les terres de Balears. L’alvocat n’és un bon exemple. Té un consum intern elevat i en creixement, presenta una sèrie d’avantatges que tot seguit es detallaran, encara que hem de tenir en compte que demanda prou aigua, la mateixa que demandaria si hi tenguéssim hortalissa tot l’any.

Tot i el que hem dit, si volem engegar una plantació d’alvocat, hem d’escollir un terreny on no geli, protegit dels vents dominants, amb accés a aigua i amb terra lo més lleugera possible. Aquest és l’ideal, a partir d’aquí algunes carències s’hauran de corregir de manera crònica.

Sobre l’alvocat hem de saber:

-El marc de plantació anirà en funció del vigor i la idoneïtat de la parcel·la; de 4×4 a 6×8, o més.

-Les varietats s’estableixen segons grups florals, i aquests determinen la introducció d’arbres pol·linitzadors. S’ha d’estimular l’arribada d’abelles.

-El sistema radicular és superficial (arrels absorbents a 30 cm) i no tolera l’embassament d’aigua. L’arrel és dèbil, pateix moltes malalties radiculars; és indispensable que tengui bon drenatge.

-Màximes temperatures: ideal és que sigui inferior a 30ºC; entre 30 i 35ºC apareixen problemes.

Sobre les varietats (per ordre de productivitat):

Hass: la més preferida i omnipresent a escala comercial, es paga millor, flor A, port mitjà-alt, facilitat pel transport, bona relació carn/os (té el pinyol petit). Es cull de primers de desembre fins maig (a principis de primavera el gust ja comença a decaure). Temperatura mínima -2 °C.

Bacon: Flor B (bon pol·linitzador), pell llisa, més primerenc, de finals agost; pinyol gros, port vigorós i alt; aguanta bé el vent (es pot emprar de tallavent), madura en verd. Temperatura mínima -4 °C

Fuerte: també madura en verd, alternança marcada. Temperatura mínima -3 °C

Zutano: similar a Bacon

Reed: fruit gros, aguanta molt a l’arbre (estat maduratiu). Temperatura mínima -1 °C

LambHass: molt productiu, port erecte (es pot intensificar), aguanta el vent

Pinkerton: molt productius

Maluma: molt semblant a Hass

Sobre el reg:

Per tot l’any s’han de garantir 7-8.000 t/ha

A arbres productius, durant juliol-agost es pot estar regant cada dia, 100-120 l/arbre (com a màxim) És important una disposició dels goters ben distribuïts lluny del tronc, p. ex. 10 goters de 4 l/h/arbre.

A l’hivern regarem 2 pics/setmana. L’alvocat és exigent en qualitat de l’aigua de reg. Anar a pH <7, sense sodis. El micro aspersor és una bona alternativa al goter.

Els dos primers anys de plantació l’arbre és molt sensible als estius forts; ha d’haver tengut temps per arrelar i a la vegada vigilar l’asfíxia radicular. Protegir amb caolí. La flor prematura fins al tercer any s’han de podar. Entra en producció a partir d’aquí, i s’entén com una producció estimada per agricultura ecològica 10-11 t/ha.

Les aplicacions de fems han de ser generoses, no descuidar l’adob nitrogenat (voltant 75-150 kg/ha, necessitats de maig-octubre), bor, zinc, etc.